Činnost
úseku řídí, organizuje a kontroluje vedoucí úseku. Na úseku pracuje 5 kuchařů,
4
pomocní kuchaři a nutriční terapeutka, s odbornou kvalifikací
dle zákona č. 96/2004 Sb.
o nelékařských zdravotnických
povoláních.
Pracovníci kuchyně
zajištují celodenní stravu - v rozsahu 3 hlavních jídel (snídaně, obědy,
večeře) a 2 svačin (dopolední a
odpolední). Diabetici na inzulínu dostávají navíc II. večeři.
Při
přípravě pokrmů se zohledňují stanovené diety klientů podle zdravotních potřeb. Rozlišujeme 4 základní diety - racionální,
šetřící, stravu pro diabetiky a stravu šetřící pro diabetiky. Šetřící stravu
mívají klienti, kteří mají dlouhodobě postižený zažívací trakt (žaludeční
vředy, potíže se žlučníkem a slinivkou břišní, po zánětech jater a střev). Tato
strava je připravována tak, aby byla nenadýmavá a lehce stravitelná. Jsou
vyloučeny smažené pokrmy a těžce stravitelné potraviny (zelí, kapusta,
luštěniny, plísňové sýry, škvarky apod.).
Každou
z výše uvedených diet podáváme v případě doporučení lékaře
s omezením laktózy (mléčného cukru), kdy omezujeme mléčné výrobky, které
mají vyšší obsah laktózy a podáváme pouze tvrdý sýr a malé množství (do 20g)
taveného sýru. Mléčné výrobky jsou nahrazovány výrobky sójovými.
Veškerou stravu
podáváme v různých formách úpravy – celá, krájená, mletá, mixovaná, tekuté
jídlo - nutridrink, podle schopnosti klienta stravu přijmout.
Nutriční terapeutka dohlíží na složení jídelníčku, úzce spolupracuje se
zdravotními sestrami a ošetřujícím personálem, aby byl pod kontrolou příjem
stravy a tekutin u rizikových klientů, řeší individuální diety a potravinové
alergie, na doporučení lékaře lze omezit nebo vynechat z jídelníčku některé
složky potravy (například vnitřnosti, draslík, vitamín K, sodík).
Pokud se klient nachází v podvýživě (z důvodu onemocnění
zažívacího traktu nebo ledvin, onkologického onemocnění nebo pro poruchou
příjmu potravy) a nestačí běžná strava domluví konzultace v nutriční ambulanci
Nemocnice Třebíč, kde má lékař nutricionista možnost předepsat speciální
doplňkovou výživu.
V letním období
(červenec, srpen, září) vaříme pouze 2x teplé večeře (v úterý a ve čtvrtek). V
podzimním a zimním období (od října do konce června) vaříme 3x v týdnu teplé
večeře.
Klienti mohou jíst
v hlavní jídelně, kde jídlo vydávají kuchaři. Personál úseku přímé péče
servíruje jídlo klientům v menších jídelnách na patrech nebo přímo na
pokoji, kde případně s konzumací stravy dopomáhá, dle zdravotního stavu
klienta.
Kuchyně vaří stejná jídla
pro klienty i zaměstnance (obědy, večeře).